Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αναγνωρίζει τα προβλήματα των Δικαστικών Φυλακών Σταυρακίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Θέλει να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά δυσκολεύεται να κάνει κάτι...

Σε απάντησή του προς τον βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστο Μαντά, ύστερα από σχετική ερώτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές Σταυρακίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει τα εξής:

Για το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, η πρόθεση του Υπουργείου, όπως αναφέρεται στην απάντηση, είναι αρχικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των Κέντρων Κράτησης (Κώδικας περί Ναρκωτικών, νέος Σωφρονιστικός Κώδικας). Τα αποτελέσματα αναμένεται να φανούν στο εγγύς μέλλον. Με σκοπό την αποσυμφόρηση του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων, αναφέρεται ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και τα αρμόδια Συμβούλια αυτών επιχειρεί την ορθολογική ανακατανομή των κρατουμένων προβαίνοντας στις αναγκαίες μεταγωγές αυτών.


 Δυστυχώς τα στοιχεία (200-280 κρατούμενοι σε φυλακή χωρητικότητας 80 ατόμων) δείχνουν ως τώρα αντίθετα αποτελέσματα.Αναφορικά με το ζήτημα της σίτισης των κρατουμένων, ενώ ορίζεται από νομικές διατάξεις η ημερήσια δαπάνη για τους ενήλικες να ανέρχεται στα 3.20 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, αυτή ξεκίνησε από τα 2.75 ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 για να φτάσει τα 2.09 ευρώ το Γ’ τρίμηνο του 2012 πανελλαδικά, λόγω του ότι μέρος της πίστωσης για ανάγκες σίτισης του 2012 χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει οφειλές του έτους 2011. Κατά τον Υπουργό, η συμπλήρωση του ποσού της ημερήσιας δαπάνης για τη σίτιση γίνεται, βάση της ΚΥΑ 3412/30-03-2012, από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), πρακτικά όμως η δαπάνη αυτή ανέρχεται στα 2.50 ευρώ ημερησίως για τις φυλακές Σταυρακίου.

Για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, στην απάντησή του ο κ. Υπουργός, δεσμευμένος από την μνημονιακή πολιτική, αναφέρει πως από το 2009 έχει εγκριθεί ο διορισμός 100 νέων υπαλλήλων του κλάδου ΔΕ εξωτερικής Φρούρησης αλλά η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει λόγω αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα. Επίσης, έχει ζητήσει κατ εξαίρεση την πλήρωση 906 θέσεων από τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2011, από τις οποίες εγκρίθηκαν 8 για τα καταστήματα κράτησης σε όλη τη χώρα.

Τέλος, δεσμεύεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταβληθούν οι οφειλές καθυστερούμενων νυχτερινών και εξαιρέσιμων ωρών στους υπαλλήλους των Καταστημάτων Κράτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου