Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή αστυνομικού: "Γιατί σε μια εθνικής διάστασης υπόθεση μόνο συνοριοφύλακες...? "

Με αφορμή τις συνεχόμενες μετακινήσεις των συναδέλφων-μελών της Ένωσής μας, στον Έβρο, και την εμμονή του Αρχηγείου δια στόματος του ίδιου του Αρχηγού, να αποκαλεί αυτούς τους συναδέλφους  Συνοριοφύλακες, θα επισημάνω κάποια καίρια ζητήματα που προκύπτουν, και θα προτείνω την ‘Ένωσή μας να πάρει θέση επισήμως και να αντιδράσει αναλόγως, όπως έχουν κάνει και άλλες ενώσεις πανελλαδικά.

του Αστ/κα ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Χρήστου

Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Α.Λάρισας


Ο ίδιος ο Υπουργός έχει δηλώσει ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι καίριο, εθνικό και ζωτικής σημασίας ζήτημα, για την χώρα μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με σχέδιο. Αφού, όντως είναι εθνικό ζήτημα μεγάλης και μείζονος σημασίας, γιατί την επίλυση του πρέπει να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου οι πρώην Συνοριοφύλακες, όπως μας ονομάζει και ο αρχηγός, και όχι το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, που υπηρετεί και σε άλλες υπηρεσίες.

Γιατί, αυτό το προσωπικό να συμμετέχει μόνον στον εθελοντικό χαρακτήρα των μετακινήσεων, και όχι και στον υποχρεωτικό; Πρέπει μόνον εμείς, οι πρώην Συνοριοφύλακες να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο και εθνικό ζήτημα; Να επωμιστούμε μόνοι μας αυτό το βάρος της επίλυσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης;

Γιατί, να μην συμμετέχει και το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παρά πολλοί συνάδελφοι, με πολύ λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις, μιας και έχουν το νεότερο της ηλικίας από περισσότερους πρώην Συνοριοφύλακες. Ο μέσος όρος των πρώην Συνοριοφυλάκων είναι μεταξύ 35 και 45 χρονών, με πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις.

Θα μου πείτε τώρα, αφού υπηρετούν στα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, και το κύριο αντικείμενο τους είναι η φύλαξη των συνόρων και η πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Δεν αντιλέγω, αυτό είναι το κυρίως αντικείμενο μας, όμως όπως και σε άλλες περιπτώσεις εθνικών ζητημάτων(πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια - ρυθμίσεις κατά το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών, λόγω των βραχοπτωσεών - τροχονομικά μέτρα και ρυθμίσεις κυκλοφορίας - επανδρώσεις διμοιριών και ειδικών ομάδων στα Δεκεμβριανά, κ.ά.) χρησιμοποιηθήκαμε χωρίς να είναι το αντικείμενο των υπηρεσιών μας, έτσι και σε αυτό το εθνικό ζήτημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό, που δεν είναι το κύριο αντικείμενο του. Έτσι θα επωμιζόταν και μοιραζόταν την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όσο για την εμμονή του Αρχηγείου να μας αποκαλεί Συνοριοφύλακες, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι Συνοριακοί Φύλακες, που είναι και το σωστό όνομα, με τον Νόμο 3686/2008(άρθρο 13) ομογενοποιήθηκαν και μετονομαστήκαν σε Αστυφύλακες γενικών καθηκόντων. Αυτή την στιγμή πλέον δεν υπάρχουν Συνοριακοί Φύλακες, αφού όλοι έχουν μετονομαστεί σε αστυφύλακες. Δεν υπάρχει πουθενά στην βαθμίδα της ΕΛ.ΑΣ. ο βαθμός “πρώην Συνοριοφύλακες”, που επίμονα χρησιμοποιεί το Αρχηγείο σε όλες τις διαταγές μετακίνησης στον Έβρο. Με την μετονομασία σε αστυφύλακες γενικών καθηκόντων, έχουν διευρυνθεί οι αρμοδιότητες μας στο σύνολο του αστυνομικού έργου, και χρησιμοποιούμαστε πλέον σε καθήκοντα και υπηρεσίες μη παρεμφερή με τις αρμοδιότητες των τμημάτων που υπηρετούμε, αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της ομογενοποίησης, η χρησιμοποίηση μας στο σύνολο του αστυνομικού έργου, (επανδρώσεις διμοιριών και ειδικών ομάδων – ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΟΕΠΤΑ, ΤΔΝ, τροχαία, αστυνομικά τμήματα , γραφεία επιτελείων, εστιατόρια, κ.ά.).

Μετά από τέσσερα χρόνια, και μετά την πλήρη υποβάθμιση, σε σημείο έως και την διάλυση των τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, ανακάλυψε ο Υπουργός και το Αρχηγείο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και θυμήθηκε το ότι προερχόμαστε από Συνοριακοί Φύλακες και αποφάσισε εν μια νυκτός να μας στείλει στον ¨Έβρο, για να δώσουμε λύση στο τεράστιο αυτό εθνικό πρόβλημα. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι είμαστε; Αστυφύλακες γενικών καθηκόντων ή


Συνοριοφύλακες; Δεν μπορεί την μια μέρα να είμαστε αστυφύλακες να συμμετέχουμε στα διάφορα μετρά, ως διμοιρία, ΟΠΚΕ , ΟΕΠΤΑ, Δίωξη Ναρκωτικών, τροχαία κ.ά. και την επόμενη να θυμούνται
ξαφνικά ότι είμαστε “πρώην Συνοριοφύλακες” και να μας στέλνουν στον Έβρο. Εφαρμόστε επιτέλους τους νομούς και τις διατάξεις που διέπουν όλο το αστυνομικό προσωπικό και για μας, και όχι όπως σας βολεύει κατά περίσταση.

Σας επισημαίνω, την πλήρη απογοήτευση και ντροπιασμό όλων των Συναδέλφων αστυφυλακών - πρώην Συνοριοφυλάκων, για αυτή την αντιμετώπιση, τόσο από το αρχηγείο, όσο και από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων που μας αντιπροσωπεύουν. Σας επισημαίνω, επίσης τις σκέψεις πολλών Συναδέλφων, για την διαγραφή τους από την Ένωσή μας όπως και από την ΠΟΑΣΥ, θεωρώντας ότι η στάση μας όπως και την ΠΟΑΣΥ δεν είναι η ενδεδειγμένη και αυτή που περίμεναν.

Για τους λόγους αυτούς, θέλω να προτείνω στην Ένωσή μας να προβεί σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, όπως:
- επισημάνσεις, με έγγραφα τόσο προς το αρχηγείο, όσο και προς την ΠΟΑΣΥ, για το ότι δεν υπάρχουν πλέον Συνοριακοί φύλακες, αλλά αστυφύλακες γενικών καθηκόντων, και πρέπει επιτέλους να μας αντιμετωπίζει όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, και όχι σαν τους αγγαρειομμάχους της ΕΛ.ΑΣ.
- να ζητηθεί αυτό το μεγάλο εθνικό ζήτημα να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, και οι όποιες μετακινήσεις υπάρξουν μελλοντικά, να αφορά όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι μόνο τους πρώην Συνοριακούς Φύλακες και κατά κύριο λόγω εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά, δημιουργώντας έτσι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει.

Παρακαλώ για την δέουσα σημασία της επιστολής διότι αφορά ένα μεγάλο μέρος των μελών της Ένωσής μας που προσμένει καλύτερη αντιμετώπιση.


Με τιμή

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου