Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

6 ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ..... ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

EXXON, CONOCO, TOTAL, SHELL, BP και NOBLE είχαν επαφές και δήλωσαν παρούσες στις διεργασίες της αγοράς, που ανοίγει έπειτα από χρόνια

Έξι ηχηρά ονόματα

της διεθνούς αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ», οι μεγάλες πετρελαϊκές που δήλωσαν ότι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά -κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών αγόρασαν και τα πακέτα των δεδομένων για τις τρεις περιοχές σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα- είναι οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total. Εκτός από τις τρεις εταιρείες που δήλωσαν ανοιχτά ότι ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, τρεις ακόμα μεγάλοι παίκτες, η Shell, η BP και η Noble Energy, έδωσαν σαφές στίγμα ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.

Όπως αναμενόταν, οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Άλλωστε, τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιόριζαν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως και συνέβη, εξάλλου. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και εάν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν. Στην πραγματικότητα, η εξέλιξη του open door, αλλά και οι επόμενοι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν το «crash test» που θα κρίνει την επιστροφή ή όχι των oil majors στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρειών όπως η BP και η Shell, που δήλωσαν ότι παρακολουθούν την ευρύτερη περιοχή, στην παρούσα φάση, ωστόσο, έχουν ανοιχτεί με επενδύσεις σε μεγάλα οικόπεδα στη Σιβηρία, την Αφρική και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οδηγός, πάντως, για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Εκεί, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να προσελκύσει επενδυτές στον πρώτο γύρο. Η επιτυχία της γεώτρησης της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 έφερε στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο προσφορές από ηχηρά ονόματα, όπως της Total, της Gazprom, της Premier Oil, της Marathon Oil, της Delek και της Edison.

Εφόσον, δε, οι έρευνες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των οικοπέδων αποδώσουν καρπούς, αποτελεί συνήθη πρακτική για την πετρελαϊκή βιομηχανία η εξαγορά μεριδίων ή ακόμα και ολόκληρων των εταιρειών από μεγαλύτερες, ούτως ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι παραδοσιακά ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η ExxonMobil, που για το 2011 βρέθηκε στην κορυφή της έγκυρης λίστας του Platts με τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση τη χώρα μας και αναμένουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο κατακόρυφο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιπλέον στοιχεία από τις νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το προφίλ των μνηστήρων της Δυτικής Ελλάδας

Θετικό ήταν το πρώτο δείγμα επενδυτικού ενδιαφέροντος στον περίφημο διαγωνισμό open door, καθώς κατατέθηκαν πάνω από μία προσφορές για καθεμία από τις τρεις περιοχές που διατέθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Στον διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές αξιόλογες και γνωστές εταιρείες, ενώ ξεχωρίζουν οι κοινοπραξίες των δύο ελληνικών εταιρειών έρευνας και παραγωγής, των ΕΛΠΕ και της Energean Oil & Gas.

ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς με προσφορές για τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, με δύο καταξιωμένες εταιρείες της αγοράς, την ιταλική Edison και τη σκοτσέζικη Melrose. Η Edison, στον τομέα του πετρελαίου, διαθέτει 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Ιράν, Νορβηγία, Βρετανία και Ακτή Ελεφαντοστού. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματά της ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ. βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή της σε 45 χιλ. βαρέλια. Η Melrose δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με παρουσία σε 16 παραχωρήσεις σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρέλια και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρέλια.
 


ENERGEAN

H Energean κατεβαίνει και στους τρεις διαγωνισμούς, με τεχνικό συνεργάτη τη Schlumberger (NYSE:SLB), που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων. Στο Κατάκολο και στον Πατραϊκό η Energean κατεβαίνει σε κοινοπραξία με την Trajan Oil & Gas, του Michael Seymour, στελέχους επί δεκαετίες μεγάλων εταιρειών της αγοράς, όπως οι Conoco και Kerr McGee. Στο παρελθόν έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες, που εξαγοράστηκαν από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, τη Moray Petroleum (εξαγοράστηκε από τη Saxon), την Teredo Petroleum (εξαγοράστηκε από την Cairn) και τη Medusa Oil & Gas (εξαγοράστηκε από τη Ramco). Στα Ιωάννινα η Energean κατεβαίνει με την καναδική εισηγμένη Petra. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές, κυρίως σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική.

CHARIOT

Προσφορά-«έκπληξη» θεωρείται εκείνη της Chariot Oil & Gas, εταιρείας εισηγμένης στην εναλλακτική αγορά AIM του Λονδίνου, η οποία δραστηριοποιείται ερευνητικά στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία. Η Chariot είναι η έβδομη εταιρεία σε μέγεθος παραχωρήσεων στη Δ. Αφρική, που αποτελεί μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της αγοράς πετρελαίου. Πρόεδρός της είναι o Άδωνης Πουρούλης, επιφανές μέλος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Νότια Αφρική. Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην αγορά των διαμαντιών και εκμεταλλεύεται ορυχεία στην Αφρική. Μάλιστα, η εταιρεία του, Petra Diamonds, ανακάλυψε στο ορυχείο Κάλιναν, στη Ν. Αφρική, το μεγαλύτερο ακατέργαστο διαμάντι του κόσμου, 3.106 καρατίων, από το οποίο, στη συνέχεια, προέκυψαν 105 πολύτιμες πέτρες. Η μεγαλύτερη από αυτές, το Κάλιναν Ι, 530,20 καρατίων και αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, τοποθετήθηκε στο βασιλικό σκήπτρο και αποτελεί τμήμα των κοσμημάτων του στέμματος.

Τον Νοέμβριο έρχονται τα πλοία για τα 3D σεισμικά

Άμεσες θα είναι οι εξελίξεις γύρω από τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα για τη διεξαγωγή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και καταλήγει νοτίως της Κρήτης, με τη μέθοδο non exclusive survey. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις εταιρείες που έχουν καταθέσει προσφορές στον διαγωνισμό και έχει διαπιστωθεί ότι είναι εφικτό οι έρευνες να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Μόλις καταλήξουν οι συζητήσεις με τις εταιρείες, αναμένεται να ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα επιλεγούν και θα ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει προκύπτει ότι τον Οκτώβριο, το αργότερο τον Νοέμβριο, θα βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο τα ειδικά πλοία, ανάλογα με εκείνα που έκαναν τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες με επιτυχία στην Κύπρο.

Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν το πρώτο βήμα, με το οποίο ουσιαστικά ξεκινά η ερευνητική διαδικασία σε μια περιοχή, και αυτό σημαίνει ότι, πλέον, μπαίνουν στο στόχαστρο των ερευνών νέες περιοχές, σε μεγαλύτερα βάθη και με καλύτερες προοπτικές εντοπισμού σοβαρών κοιτασμάτων. Τα χρήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ερευνών δεν θα καταβληθούν από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες, στη συνέχεια, εμπορεύονται τα στοιχεία, καλύπτοντας τα έξοδα, ενώ πιθανά κέρδη τα μοιράζονται με το κράτος.


Στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, ανταποκρίθηκαν τον περασμένο Μάρτιο συνολικά 8 εταιρείες, που κατέθεσαν προσφορές για να ξεκινήσουν έρευνες στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Οι εταιρείες θεωρούνται ως η «αφρόκρεμα» του κλάδου των σεισμικών και γεωφυσικών ερευνών, που αξιοποιούνται αποκλειστικά από τη βιομηχανία του πετρελαίου. Κάποιες από αυτές έχουν συνεργασία με πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Shell, ενώ άλλες έχουν συμμετάσχει σε έρευνες περιοχών όπως η Αρκτική, η Βραζιλία, ο Κόλπος του Μεξικού, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Oil majors: Το «who is who»

Shell
Παρακολουθεί την ελληνική αγορά, που, στην παρούσα φάση, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, η εταιρεία βρίσκεται στην 6η θέση της λίστας του Platts, με πάγια 322,560 δισ. δολάρια, τζίρο 368,056 δισ. και κέρδη 20,127 δισ. δολάρια.

Statoil
Επί του παρόντος δεν ενδιαφέρεται. Η νορβηγική εταιρεία βρίσκεται στην 11η θέση της λίστας του Platts, με πάγια 119,203 δισ. δολάρια και κύκλο εργασιών 89,523 δισ.

ExxonMobil
Ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, κυρίως σε επόμενο στάδιο και εφόσον υπάρξουν νέες σεισμικές έρευνες. Η εταιρεία, με έδρα το Τέξας, είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, με πάγια 302,510 δισ. δολάρια, τζίρο 341,578 δισ. δολάρια και κέρδη 30,46 δισ. δολάρια το 2011.

Chevron
Δεν παρουσιάστηκε στους διαγωνισμούς. Η εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, έχει πάγια 184,769 δισ., τζίρο 189,607 δισ. και κέρδη 19,024 δισ. δολάρια και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας του Platts.

ConocoPhillips
Αγόρασε δεδομένα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πιθανό ενδιαφέρον σε μεταγενέστερο στάδιο. Η τεξανή πετρελαϊκή βρίσκεται στην 7η θέση της λίστας του Platts, με πάγια 156,31 4 δισ.

BP
Δήλωσε απασχολημένη σε άλλες παραχωρήσεις. Παρακολουθεί -όχι με ζεστό ενδιαφέρον- την ελληνική αγορά. Με πάγια 272,262 δισ. δολάρια, η εταιρεία βρισκόταν μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, ωστόσο έχει υποχωρήσει στη λίστα, εξαιτίας των αποζημιώσεων για το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Noble Energy
Η δέσμευση της σε Κύπρο και Ισραήλ δεν της επιτρέπει στην παρούσα φάση εμπλοκή. Παρακολουθεί τον ελλαδικό χώρο, με ενδιαφέρον στην Κρήτη. Η εταιρεία θεωρείται από τις αναδυόμενες δυνάμεις του κλάδου, με πάγια 12,282 δισ. δολάρια.


Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου